A DAY IN HELL

U příležitosti slavné klasiky Paris-Roubaix (bohužel odložené na říjen) jsme se letos i my rozhodli okusit “peklo severu”. Rapha, která oficiálně pořádá po celém světě cyklistický den “A Day In Hell”, nedává výběrem lokalit žádnému účastníkovi nic zadarmo. A naše neoficiální verze na tom rozhodně nebyla jinak.

Na startovní bod v Rokycanech jsme se z Prahy dostali vlakem velmi rychle – trvalo to jen 75 minut. Vybaveni gravel koly, dostatkem vody a svačinou už krátce po deváté hodině ranní vyrážíme plni nadšení a odhodlání vstříc krásám brdských kopců. Hranici CHKO Brdy přejíždíme kousek za Borovnem a první z vrcholů Nad Maráskem na sebe nenechává dlouho čekat. Odtud pokračujeme po červené turistické trase na Třemšín, který je s 827 m.n.m. nejvyšší horou jižních Brd.

Následoval sjezd do Rožmitálu pod Třemšínem, krátká občerstvovací zastávka a doplnění vody v místní samoobsluze. Tu určitě doporučujeme nevynechat. Zvláště pokud si pro cestu zvolíte letní měsíce, budou se tekutiny při zdolávání kopců hodit. Po vrcholech Paterák a Praha jsme vyrazili k nejkrásnějšímu úseku trasy. Lesní cesta “Tocká” se nachází mezi vrcholem Praha a Malým Tokem a je pokryta červenou drtí z blízkého kamenolomu.

Pokračovali jsme na Hradiště a Brdce, po kterých nás čekala neznačená cesta na Korunu. Má západní a východní vrchol a my bez váhání navštívili oba dva. Tyto lesní úseky byly skutečným kořením celého dne a my si je náležitě vychutnávali.

Po odbočce na Bohutínský vrch zdoláváme také nejvyšší horu Brdské vrchoviny i středočeského kraje Tok. Posledním stoupáním na Jordán pak celé osmistovkové tažení završujeme. Pořádnou odměnou nám jsou nádherné výhledy z nedaleké vojenské pozorovatelny na Houpáku.

Další příležitost k občerstvení se naskytla až na 98. kilometru v obci Jince v pivovaru Malý Janek. V pozdním odpoledni jsme se přes Hřebeny přiblížili Praze a po sjezdu do Černošic už to zpátky do centra bylo co by kamenem dohodil.
 
Trasa z Rokycan do Prahy, vedoucí přes všechny brdské vrcholy převyšující 800 m.n.m., měla celkově 162 km, přes 2 500 výškových metrů a v sedle jsme strávili 9 hodin čistého času. Především díky rozmanitému terénu od štěrku přes kamení a kořeny až po velice bahnité úseky se jedná o náročnější výlet pro zdatné cyklisty.

Ať už se vydáte v našich stopách nebo zvolíte jen část trasy, určitě nebudete litovat. Brdská příroda je okouzlující a stále velmi nedoceněná.
 
Praktické informace a vybavení:
 
Profil trasy a případné gpx ke stažení naleznete zde. Ideálním řešením je zvolit ranní vlak z Prahy směr Rokycany a poté se v klidu celý den vracet zpět do Prahy.
 
Naše kola: Lukáš jel na kole 3T Exploro Team Force Eagle/eTap s koly Discus Plus i28 LTD 650B. Olga jela na kole Superior a Jirka si půjčil custom build na ocelovém rámu Repete z letenského studia KOA.
Pneumatiky: Lukáš jel na bezdušových WTB Horizon 650 × 47, což občas nebyla úplně nejvhodnější volba. Olga jela na Schwalbe G-One 700 × 37 a Jirka měl obuto na Mitas X Field 700 × 33.

Napsala: Olga Lešnerová
 
Fotil: Jiří Dužar