NOVÁ MEMBRÁNA MALOJA CEMBRA®

Maloja patří mezi jednu z nejprogresivnějších značek na trhu outdoorového oblečení. Udržitelnost materiálů, které používá na výrobu svých produktů, je u ní jednoznačně na prvním místě. Možná právě proto jste slyšeli o jejich nové membráně jménem cembra®, kterou se rozhodli nahradit všemi dobře známou membránu Gore Tex. 


“Série skořepin cembra je pro Maloju milníkem na cestě ke stále udržitelnější budoucnosti.”


Maloja chce milovníkům outdoorových aktivit poskytnout technologicky to nejlepší možné oblečení do každého počasí a zároveň chránit životní prostředí. Jejich novou udržitelnou sérii skořepin cembra® s hrdostí přirovnávají ke stromové kůře. Říkají, že skořepinový materiál chrání lidi stejně jako kůra chrání stromy před přírodními živly. Cembra chrání před povětrnostními vlivy zvenčí, je prodyšná a obepíná tělo přirozeně jako druhá kůže.

A proč zrovna Cembra? 


Jedním z nejvíce odolných stromů je borovice švýcarská, někdy také označována jako “královna Alp”. Jedná se o velmi starobylý strom z čeledi bílých borovic, jenž se vyskytuje pouze ve vysokohorských, drsných podmínkách v odlehlých horských oblastech. Borovice švýcarská je odolná vůči každému počasí, extrémně mrazuvzdorná a může se dožít více než 1000 let. Její latinské označení je Pinus Cembra, při volbě názvu nové skořepinové technologie měli v Maloje tedy hnedka jasno! 

Technologie a udržitelnost


Hlavním materiálem používaným pro výrobky cembra je recyklovaný polyester. Samozřejmostí je, že všechny výrobky cembra jsou ošetřeny ekologicky nezávadnou vodoodpudivou úpravou bez obsahu PFC. Maloja na svých produktech rozlišuje 4 typy této membrány – cembra® RESIST, cembra® LIGHT, cembra® SHELTER a cembra® BREATHE


Nyní se pojďme podívat na každou z membrán více zblízka.

Cembra® RESIST – odolá i těm nejdrsnějším podmínkám


Cembra® RESIST je nejodolnější třívrstvá skořepina, která vám poskytne spolehlivou voděodolnou ochranu v nejdrsnějších podmínkách při horolezectví, skialpinismu a pohybu na lyžích ve volném terénu. Vyrábí se z recyklovaného polyesteru a jako jednosložkový laminát lze po použití plně recyklovat. Disponuje vodním sloupcem 22 000 mm a špičkovou prodyšností.

Cembra® LIGHT – lehká a dokonale prodyšná


Lehká třívrstvá skořepina je ideálním společníkem na lyžařské túry během celé zimy. Produkty vyrobené z materiálu cembra® LIGHT spojují lehkost, prodyšnost a svobodu pohybu bez jakýchkoliv kompromisů a zároveň se pyšní vysokou vodotěsností s vodním sloupcem 10 000 mm. Taktéž tyto produkty jdou po použití plně recyklovat. 

Cembra® SHELTER – ochrana při každém dobrodružství 


Cembra shelter je dvouvrstvou membránou, ale narozdíl od předchozích cembra technologií díky extra vatování nabízí dodatečné zateplení, které je perfektní volbou pro lyžování v resortu. Když fouká nepříjemný horský vítr, s cembra shelter řeknete mrznutí na lanovce “konec”. Taktéž díky zaměření na  ochranu proti vlhkosti je tato membrána  vhodným společníkem na backcountry. Vodní sloupec 10 000 mm a absolutní recyklovatelnost je zde samozřejmostí. 

Cembra® BREATHE – prodyšná membrána na intenzivní výkon


A nakonec cembra breathe – nejvíce prodyšná ale zároveň třívrstvá membrána určena pro ty nejintenzivnější sportovní aktivity jako je běžecké lyžování, skialpinismus nebo cyklistika. Díky inovativní technologii síťové struktury na bázi vláken kombinuje vynikající odvod vlhkosti (odvádí vlhkost o 30 % více než srovnatelné třívrstvé produkty) zatímco vysoká ochrana proti větru zůstává zachována. 

Stejně jako borovici stojící na hřebeni hory chrání kůra, jenž dokáže vzdorovat všem vlivům počasí, tak cembra chrání nás – lyžaře, cyklisty, dobrodruhy, no prostě všechny milovníky outdoorových aktivit, když stojíme uprostřed přírody a užíváme si ji za všech podmínek.

Obrázek borovice švýcarské tak můžete najít na štítku na každém kusu oblečení vybaveném jednou ze čtyř membránových technologií cembra® od Maloji.