CYKLISTIKA UŽ NENÍ JEN SEZÓNNÍ ZÁLEŽITOSTÍ

Na kole se v zimě nejezdí. Tenhle cyklistické mýtus si nese v hlavě od mala asi většina z nás, avšak cyklistika už dávno není jenom sezónní záležitostí!


S prvními mrazíky jsme zvyklý dát kolo na posezónní servis a zazimovat ho. Proč ale? Co je tou největší překážkou? Proč nejezdíme na kole celoročně? V zimě přece také chodíme ven, běžkujeme, lyžujeme a spousta lidí poslední dobou začíná i silně holdovat zimnímu běhání. Ptáme se tedy, proč by pak nešlo jezdit na kole? Celý problém je jen v naší hlavě a v našem přesvědčení. 


Všichni jste už určitě někdy slyšeli ono velmi známé norské pořekadlo o špatném počasí. Není nic, co by to vystihovalo více. My jsme si ho pro naše účely dovolili lehce upravit:


 „Není špatné počasí, jen špatně oblečený a vybavený cyklista.“

Pojďme společně změnit etablované přesvědčení, že cyklistika je jen sezónní záležitostí! Nenechte počasí a hlavu, aby byla překážkou. Nasedněte na kolo i v chladnějších měsících a užijte si podzimní /zimní krajinu ze sedla. Barevné listy podzimu či první námraza mají na kole své kouzlo. A navíc jako bonus vám budou cyklostezky téměř celé pro sebe.  


Teď přicházejí na řadu ty praktické otázky, jak na to? Požádali jsme naše zaměstnance, kteří pravidelně celoročně na kole buď dojíždějí do práce nebo venku trénují, aby se s námi podělili o jejich tipy, jak vyzrát na cyklistiku v chladnějších měsících.


1. Udržujte nohy v suchu a teple 


Není nic horšího než omrzlé prsty nebo mokré nohy. Pokud chcete jezdit v zimě zatím jen příležitostně, tak nohy v teple vyřešíte kombinací silnějších ponožek např. z merina a cyklistických návleků. Návleky volte podle počasí, pokud nejsou teploty ještě tak nízké, bohatě stačí návleky na špičky cyklistických treter. Se snižujícími se teplotami pak doporučujeme šáhnout po neoprenových návlecích, v případě deště po gumových, které nepromoknou a neprofouknou. Pokud to se zimní cyklistickou myslíte opravdu vážně, tak pak jednoznačnou volbou jsou zimní zateplené tretry.


2. Ruce a hlava v teple


Že od hlavy uniká nejvíce tepla a ruce jsou jako první na ráně, asi nemusíme nikterak více zdůrazňovat. Udržení rukou a hlavy v teple doslova změní váš pocit z jízdy v chladnějších měsících. Tloušťku zimních rukavic volte přiměřeně dle venkovní teploty, vždy se ale ujistěte, že v nich můžete stále bezpečně zabrzdit, přeřadit a pevně držet řidítka. Zimní cyklistické rukavice můžete volit buď klasické prstové nebo tří prstové připomínající tvar kraba, které vám zajistí tepelný komfort i v „sibiřských teplotách“. Pod helmu pak volte klasickou sportovní čelenku nebo tenkou čepici. Pokud jsou teploty pod bodem mrazu nevyhnete se cyklistické kukle. Zde ale pozor, kukla může lehce bránit v pohybu hlavy, když se chcete při jízdě podívat za sebe či v periferním vidění. Ze stejného důvodu doporučujeme vyvarovat se na kole vozit kapuci přes helmu.

3. Vrstvení je základ


Dodržujte princip vrstvení a radši, než abyste si oblékli svou nejsilnější zimní bundu, volte více tenkých vrstev. Nejenže více vrstev lépe izoluje, ale i při jízdě v zimě se lehce zapotíte a s více vrstvami můžete jednoduše některou sundat a optimalizovat váš tepelný komfort. V opravdové zimě pak přichází na řadu cibulový princip vrstvení – vrstvení oblečení tak, aby tvořilo ucelený funkční systém. Tedy základní vrstva (nejspodnější), která reguluje tělesnou teplotu a odvádí pot z pokožky těla. Na to druhá izolační vrstva a poté poslední svrchní vrstva, která vás ochrání proti nepřízni počasí, jako je déšť nebo sníh. 


4. Myslete na to, že v zimě trpí více vaše kolo než vy


Po jízdě ve špatném počasí věnujte vždy svému kolo alespoň nějaký čas. Ideálně ho opláchněte, otřete, abyste odstranili nečistoty, sůl a písek. Zvláštní pozornost pak věnujte řetězu, převodům a brzdám. Řetěz několikrát protočte do suchého a čistého hadru, až poté ho namažte. Jak se správně starat o řetěz se můžete inspirovat u našich parťáků z KOA zde.

5. Bezpečnost na prvním místě


Myslete na bezpečnost a jezděte osvětleni, a to nejen v noci. Přední a zadní blikačka je prostě MUST HAVE každého cyklisty, tady není víc co dodat. 


6. Grip je základ nejen v zimě 


Bez ohledu na roční období byste měli mít na kole vždy dobrou sadu plášťů, v zimních měsících je to ale zvlášť důležité. Na zimní ježdění je vhodná měkká směs, která lépe funguje v chladu a na mokru. Dále v zimě volíme spíš širší pláště s dostatečně hlubokým vzorkem. Přezouvání plášťů na podzim a na jaře má obrovský smysl a stojí to za to stejně jako v případě auta, jelikož správné pláště zabrání zbytečnému smyku a také sníží pravděpodobnost, že budete muset opravovat defekt v plískanicích a dešti. Co se týká huštění, tak v zimě foukáme o něco méně než v létě, z důvodů zlepšení trakce na kluzkém terénu. 

7) Teplý čaj v zimě jako když najdeš.


Asi většina z vás má zkušenost s tím, že při fyzické aktivitě v zimě není pocit žízně tak intenzivní. V zimě se tak ale zvyšuje riziko dehydratace a pitný režim je opravdu zapotřebí si pečlivě hlídat, i přes to, že to někdy může být dost na sílu. My tento problém řešíme tak, že místo klasického bidonu, v kterém teplý čaj vydrží jen chvilku, vozíme termosky Hydro Flask. Skvěle zapadnou do cyklistického košíku a nápoj v nich si dokáže udržet svoji teplotu X hodin. Ideální je dát do termosky čaj lehce vychlazený, abyste ho mohli na kole ihned pít.

Napadají vás ještě nějaké další tipy na zimní ježdění? Dejte nám vědět v komentářích na Instagramu/Facebooku.