NA SKOK V RAKOUSKÉM NASSFELDU

I když je u nás v Česku stále co objevovat, zatoužili jsme po cyklovýletu do zahraničí. A tak jsme ještě využili krásného podzimního počasí a druhý říjnový víkend vyrazili na jih Rakouska. Tam se na hranici s Itálií nachází lyžařské středisko Nassfeld, známé svou velikostí, rozmanitostí sjezdovek a především nádherným horským panoramatem.
Pokud se do slunných Korutan vydáte v letní sezóně, která trvá od června až do konce září, tak doporučujeme nechat auto přímo v Tröpolachu a vyvézt se lanovkou Millennium-Express. Asi nejvyužívanější lanovkou cyklisty bude Madritschen, která má výstupní stanici u trailů Yannick a Livio. V obou případech je nutný poplatek 5 EUR za naložení kola. Jelikož my jsme sem zavítali v říjnu, tedy v mezisezóně, kdy lanovky nejsou v provozu, museli jsme přímo do Nassfeldu vyjet autem, které jsme nechali zdarma na horním parkovišti číslo 4.

Projeli jsme hned několik tras ve třech docela náročných okruzích. Traily jsou tu hodně přírodní, drsné, spíše dost vyjeté oproti různým flow trailům, které jsou teď velmi populární, takže si tu zařádí každý, kdo má rád technické, úzké pasáže s kořeny a kameny. Samozřejmě nechybělo náročné převýšení, ale pro ty výhledy a alpské panorama to rozhodně stálo za to.

Bydleli jsme v kempu Schluga, který je kousek od města Hermagor, přibližně 10 km od Tröpolachu. Kemp je otevřen celoročně a nachází se zde i naprosto výborné Alpinspa – venkovní i vnitřní bazén, bio sauna, finská sauna, parní komora, infračervená sauna, solná jeskyně a dvě relaxační místnosti s odpočinkovou terasou. Cena za tohle všechno byla víc než dobrá. Protože jsme zde byli mimo letní i zimní sezónu, tak jsme využili speciální nabídky pro dvě osoby na dvě noci za 59 EUR, včetně přístupu do celého Alpinspa.
Tato nabídka platí v období 7.1. – 30.4. a 1.10. – 20.12. V květnu, červnu (30.4. – 4.7.) a září (26.8. – 1.10.) je nabídka ještě o 5 EUR levnější, tedy dva dospělí na dvě noci za 54 EUR a to už je hodně friendly price. V ceně je zahrnuta také elektřina, pokud si budete chtít připojit auto. Hlavní sezóna je zde od 20.12. do 6.1. a od 4.7. do 26.8., kdy jsou ceny rozděleny podle věku, počtu osob, stanu, karavanu, atd.

Kemp je ideální pro všechny dobrodruhy, co si nepotrpí na lepší ubytování a hotelový servis a dávají přednost sportovnímu vyžití v okolní přírodě. Ať už se sem vydáte v jakémkoliv období, Korutany mají co nabídnout a jsou také zárukou vysokého počtu hodin slunečního svitu. Jen ta cesta do Nassfeldu je o něco delší. Přímo z Prahy to je 600 km přes České Budějovice, Salzburg a směr na Villach, což časově vychází přibližně na 7 hodin jízdy.