PODÉL VLTAVY Z RUŠNÉHO MĚSTA AŽ NA POKLIDNÝ STATEK

Výchozím bodem se stala naše Kolovna v pražské Troji. Protože nešlo o žádnou pánskou jízdu, ale pohodový výlet v páru, sáhli jsme tentokrát po elektrokolech, a to Bergamont E-Revox 5. Já si zkusil letošní novinku 2019, přítelkyně Alča vyrazila na loňském modelu 2018. Pokud zvažujete koupi elektrokola nebo si ho jen chcete také zkusit, tak mrkněte na naši nabídku tady.
Trasa začíná na oblíbené Vltavské cyklostezce a tak v případě víkendu nebo hezkého počasí musíte počítat i s větším návalem lidí se psem, na bruslích, s kočárky nebo s dalšími cyklisty. Podél řeky se ale jede příjemně a na elektrokole vám nebude vadit ani častý vítr. U Klecánek cyklostezka odbočuje do mírného kopce a drobným obloukem se vrací k Vltavě zase u Dolánek. Vynechaný úsek podél řeky lze projet po turistické stezce, ale je to spíše už pro dobrodruhy a bytelná kola.

V Kralupech nad Vltavou jsme po mostě přejeli na druhou stranu řeky a pokračovali dál po Dvořákově stezce. Ta vás povede kolem Nelahozevského zámku k památníku a rodnému domu Antonína Dvořáka. Odtud je to už kousek do Veltrus, kde jsme se hned u zámku občerstvili v Bistru Kravín. Nebyli jsme ještě ani v půlce naší plánované cesty a tak jsme oželeli návštěvu barokního skvostu a rozlehlého anglického parku a pokračovali jsme dál. Vltavská stezka končí v Mělníku, stejně jako Vltava mizí v Labi. Na soutok se můžete podívat z Vrázovy vyhlídky a z vyhlídky o kousek výš, u zámku, spatříte někde v dáli i horu Říp. Nás tu ale nejvíc potěšila výborná káva v Kafe Mělník – doporučujeme se tu zastavit všem kafomilům!

Posilněni jsme se vydali na poslední etapu k branám Kokořínska, které otevírá Kokořínský důl – údajně jedno z nejkrásnějších údolí v ČR s mnoha roklemi a pískovcovými útvary. V rybníku Harasov jsme si užili jednu z posledních letních koupaček, ale pokud se sem vydáte mimo letní počasí, místo koupání zkuste Harakoko trail v přilehlém lese. Údolím Kočičina jsme nakonec dojeli do našeho cíle, krásného Homutova statku.

Památkově chráněný Homutův statek nabízí stylové ubytování i skvělou gastronomii a pro cyklisty je jako dělaný. Pro úschovu kol slouží stodola, kde jsme si ty naše, po 70 km už téměř vybitá elektrokola, zase dobili. A po celém dni si dali výbornou večeři, pár piv a víno z místní nabídky. Na statku si určitě dokážeme představit vícedenní cyklo dovolenou. Zajímavých cílů k objevování na kole je v okolí opravdu dost, milý personál vám i nějaké trasy přímo doporučí, ale šlapat můžete i jen tak za nosem.

My jsme tu bohužel jen přenocovali a druhý den vyrazili stejnou cestou zpět. Výhodou je, že nebloudíte, víte, co vás čeká a zároveň můžete udělat zastávky tam, kde na to cestou tam nezbyl čas. Třeba zrovna na tom zámku Veltrusy s daňčí oborou. Náš dvoudenní výlet tak končí opět v showroomu Kolovny, ujeli jsme přes 140 km s nejčastější dopomocí Tour a kola vydržela nabitá tam i zpět. Tak hurá na kolo a těšíme se, že vyrazíte v našich stopách!