OBJEVTE RÁJ BAJKERŮ KOUSEK OD LIBERCE

Do Nového Města pod Smrkem, kde traily začínají, dojedete z Prahy za necelé dvě hodiny. Ubytování seženete hned ve městě, v kempu nebo v okolních vesnicích. Zázemí parku je u místního koupaliště, kde najdete občerstvení, obchod s cyklo vybavením, myčku kol, sprchy a další nezbytnosti. Je tu i servis a půjčovna – pokud ale nechcete výběr kola nechávat náhodě, mrkněte na nabídku našich půjčoven v Praze, Brně a nově také v Ostravě.

Díky naší spolupráci s Amazing Places nám skvělé útočiště poskytla jedna z kouzelných chalup, poloroubená chata Jizerská vyhlídka. Ta se vyjímá na svahu v nedalekých Lázních Libverda, jen pár metrů od jednoho z nástupních míst u Obřího sudu. Takže jsme do stezek naskakovali z opačné strany než většina bajkerů. Celkem se Frýdlantským výběžkem vlní přes 80 kilometrů singltreků čtyř obtížností, což z něj dělá nejširší síť stezek pro MTB u nás. My jsme na jejich průzkum měli dva dny.
Kromě zeleného nástupního trailu z Nového Města jsou všechny treky jednosměrné, takže si musíte vybrat, do kterého se pustíte. My jsme rovnou šlápli do středně obtížného červeného. I když naši partu netvořili jenom ostřílení bajkeři, tak na špičkových pevných i celoodpružených kolech jsme zvládli spolehlivě krájet zatáčky a užili jsme si parádní flow. Provětrali jsme tak modely BERGAMONT CONTRAIL ELITE a BERGAMONT REVOX SPORT.

V sezoně je kolem stezek dostatek příležitostí k doplnění energie. Dali jsme šanci Centru U Kyselky a po luxusních palačinkách a čepované Kofole se jenom zaprášilo. Přes Novoměstskou stranu a kousek Rapického okruhu jsme sjeli až do Singltrek Centra, tedy základny v Novém Městě. Koupaliště při pěkném počasí stojí za zastávku – s polohou na úpatí Jizerek je jeho voda i v létě dost osvěžující a při technických potížích vám tady v servisu rádi pomůžou. Zpátky jsme to vzali zase přes Nástupní, druhou půlku Rapického okruhu a Asfaltový traverz. Za nejdelší stoupání dne jsme se chtěli odměnit v Hubertce, kde už ale zavřeli. Nezbývalo, než skočit na kola a libverdskou stranou se spustit dolů k Obřímu sudu, kde jsme začínali.

Druhý den jsme chtěli otestovat naše jezdecké schopnosti a zdolat Hejnický hřeben, po kterém se vine černá stezka – celý okruh má asi 12 kilometrů. I s bajkerkama v týmu jsme to bez problémů zvládli a kdybychom se nesnažili o co nejefektnější průjezdy před kamerou, obešlo by se to i bez pádů. Čas se nám ale krátil a tak jsme už nic nevymýšleli a zamířili zpět k Obřímu sudu. V hospodě jsme doplnili kalorie, sbalili kola a vyrazili domů.

Sečteno a podtrženo? Pokud tuhle část Jizerek a vůbec severních Čech neznáte, bude se vám líbit ze sedla kola i bez něj. Za poslední roky se podařilo nastartovat služby, takže člověk už má kde složit hlavu a naplnit žaludek. Singltrek pod Smrkem je parádní zábava pro bajkery všech dovedností a za dva, tři dny si skvěle užijete většinu tratí. Pokud máte chuť, můžete se vydat i na polskou stranu, která plynule navazuje. My jsme si to tu užili parádně!

A co jsme měli na sobě? Veškeré vybavení najdete na našem kolovna e-shopu.